Artykuły
Jak urządzić domową spiżarnię?
23 kwietnia 2022 | Dział: Na sygnale | Region: Miasto Jasło

 Domowa spiżarnia nie jest pomieszczeniem zarezerwowanym wyłącznie dla właścicieli domów jednorodzinnych z dużym metrażem. Miejsce na spiżarnię można spróbować wygospodarować również w niewielkim mieszkaniu.

 Spiżarnia w kuchni lub w przedpokoju

Bez względu na wielkość mieszkania można zaaranżować przestrzeń tak, by choć kilka półek przeznaczyć na spiżarnię. Można wykorzystać wnęki w kuchni lub w przedpokoju, Na spiżarnię można przeznaczyć oddzielną szafkę lub kilka półek w regale kuchennym. Wszystkie produkty będziemy mieć w zasięgu ręki. 

 Spiżarnia w oddzielnym pomieszczeniu

Jeżeli mamy taką możliwość, warto urządzić spiżarnię w oddzielnym pomieszczeniu, np. w piwnicy lub w garażu. Trzeba postarać się o odpowiednie meble, najlepiej metalowe. Doskonale sprawdzi się regał do spiżarni kupiony np. w sklepie e-regaly.pl. Regały z otwartymi półkami idealnie nadają się do przechowywania przetworów i pojemników z artykułami spożywczymi. Zapewniają łatwy dostęp do każdego produktu. 

Spiżarnia w osobnym pomieszczeniu ma tę zaletę, że wszystkich produktów spożywczych i urządzeń kuchennych nie musimy przechowywać w kuchni. W ten sposób oszczędzamy miejsce w kuchni. 

W oddzielnych pomieszczeniach zazwyczaj panują warunki umożliwiające dłuższe przechowywanie żywności. W kuchni panują dość wysokie temperatury i wilgoć. W spiżarni powinny panować niskie temperatury ograniczające namnażanie bakterii i pleśni. 

Wskazane by spiżarnia nie miała okna. Światło słoneczne nagrzewa powietrze i produkty spożywcze. Utrudnia zachowanie stałej temperatury w pomieszczeniu. Gdy jednak nie mamy możliwości wygospodarowania na spiżarnię pomieszczenia bez okna, należy zasłonić okno tkaniną, która nie przepuszcza promieni słonecznych. 

Ważną rolę w spiżarni odgrywa prawidłowa wentylacja, cyrkulacja powietrza. Dzięki wymianie powietrza ciepłe, wypełnione zanieczyszczeniami i mikroorganizmami masy powietrza trafiają na zewnątrz budynku, a do pomieszczenia wpada chłodne i oczyszczone powietrze. 

 O czym trzeba pamiętać?

Niezależnie od tego, gdzie zorganizujemy spiżarnię, należy pamiętać, by regularnie przeglądać wszystkie przetwory i pojemniki z żywnością i sprawdzać, czy nie ma na nich oznak zepsucia, czy pleśni. Zepsute produkty należy natychmiast wyrzucić, by nie psuły się od nich inne produkty. 

Trzeba też pamiętać o regularnym sprzątaniu spiżarni. Czystość, porządek i higiena sprawią, że żywność pozostanie świeża i w dobrym stanie przez dłuższy czas. 

Artykuł sponsorowany.

Liczba odsłon: 1684


Brak komentarzy
Mapa powiatu jasielskiego
Najnowsze artykuły
© Wirtualne Jasło - Wszelkie prawa zastrzeżone - 2024