czwartek, 24 maja 2018, imieniny: Estera, Jan
Artykuły
Wyniki Konkursu "Przepiśnik na przetwory z owoców sadu" - ETAP I
06 lutego 2018 | Dział: Na sygnale | Region: Miasto Jasło

 

Z przyjemnością zawiadamiamy, że znamy już wyniki I etapu Konkursu „Przepiśnik na przetwory z owoców sadu” realizowanego w ramach projektu POIS.02.04.00-00-0168/16 pt. "Ochrona zasobów przyrodniczych MPN”.

dr Marian Stój - dyrektor Magurskiego Parku Narodowego

Działania projektowe związane z ochroną starych sadów realizowane są w MPN od roku 2008. W ramach działań własnych, współpracy z WWF, 2 projektów w ramach POIiŚ 2007-2013 oraz NFOŚ odsłonięto i prześwietlano w celu poprawy warunków wzrostu i owocowania ponad 210 drzew owocowych, wysadzono i zabezpieczono 407 młodych drzewek owocowych.

Wszystko to pozwoli zachować zasoby genowe starych odmian i utrzymać w krajobrazie niezamieszkałych dolin dawne sady. Obecne działania projektowe wprowadzają dalsze prace mające na celu odtwarzanie i utrzymywanie starych sadów, dzięki czemu mamy nadzieję, że przetrwają jako element tradycji, dawnej kultury i ostoja przyrody. Mamy zamiar wspomóc jeszcze 30 starych drzew w zarośniętych sadach, utrzymać wysadzone młode drzewa poprzez coroczną ich pielęgnację oraz uzupełnienie wypadnięć, podejmiemy również próbę zachowania a może także odtworzenia części licznych kiedyś sadów śliwkowych.

Spośród 34, terminowo nadesłanych przepisów, komisja powołana przez Dyrektora Magurskiego Parku Narodowego wybrała 20, które zakwalifikowały się do etapu II.

Do składu komisji zostali powołani:

1. mgr Norbert Kieć – p.o. Kierownika d.s. Edukacji w Magurskim Parku Narodowym 2. mgr inż. Teresa Sławuta -  nauczycielka gastronomii. Absolwentka Uniwersytetu Rzeszowskiego, Wydział Biologiczno—Rolniczy, Katedra Chemii i Toksykologii Żywności w zakresie Technologii żywności z elementami żywienie człowieka. Vice dyrektor Zespółu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. I.J. Paderewskiego w Ciężkowicach3. mgr inż. Jolanta Mastalska – nauczyciel gastronomii. Absolwent Akademii Rolniczej w Krakowie wydział Technologii  Żywności kierunek  Technologia żywności i żywienie człowieka4. mgr inż. Edyta Szwalec – nauczyciel gastronomii. Absolwent Akademii Rolniczej w Krakowie wydział Technologii Żywności specjalność Żywienie Człowieka z Elementami Gospodarstwa Domowego

Oceniano:

- Precyzyjność/dokładność przepisu (0-5pkt);

- Wykorzystane składniki (0-5pkt);

- Powrót do tradycji (0-5pkt);

- Estetykę wykonania przetworu, wypieku (0-5pkt).

Nadesłane prace zostały zakodowane. Członkom komisji nie udostępniono danych osobowych autorów przepisów. Każdy z członków komisji oceniał prace samodzielnie, na przygotowanym wcześniej formularzu. 

Poniżej przedstawiamy 20 przepisów zakwalifikowanych do etapu II. Udostępniamy jedynie nadany numer (kolejność numerowania jest przypadkowa) oraz nazwę przepisu. W przypadku pytań prosimy o kontakt.

6 Marmolada

13 Mus jabłkowy

30 Sok z bzu czarnego na kaszel

17 Szarlotka na kruchym cieście z jabłek rajsko – Grabskich

27 Musztarda z jabłek

31 Nalewka Starego Łemka

34 Pierogi z borówkami i bitą śmietaną

18 Syrop z białych kwiatów czarnego bzu

15 Jucha (kompot z suszonych owoców)

8 Jabłecznik mamy

3 Ocet jabłkowy

1 Powidełko z małych śliwek węgierek

26 Bułeczki owocowe

25 Nalewka aroniowa

24 Nalewka z aronii z wanilią, imbirem i kardamonem

19 Mirabelka z Opata Jarosława

16 Konfitura śliwkowa do mięsa

23 Wilgotne ciasto ze śliwkami, gruszką i kruszonką

29 Nalewka z owoców bzu czarnego

11 Nalewka z wiśni

Jednym z zadań komisji było przyznanie wyróżnienia za najbardziej tradycyjny przepis. Wyniki tego głosowania zostały zapisane w protokole komisyjnym. Nazwisko autora przepisu  poznamy w trakcie ogłaszania wyników końcowych. Zdradzimy tylko, że komisja wybrała jednogłośnie.

Szóstego lutego wszystkie zakwalifikowane do etapu II przepisy, wraz z opisem i zdjęciami zostaną udostępnione na oficjalnym profilu Magurskiego Parku Narodowego na Facebooku. 

W dniach 6 – 13 lutego  odbędzie się głosowanie na najlepszy przepis. Wygrają te 3 receptury, które otrzymają największą liczbę „polubień”.

Dziękujemy wszystkim, którzy przesłali przepisy na konkurs. Jesteśmy pod wrażeniem pomysłów na przepisy, inspiracji oraz pięknych opisów i fotografii.

 Marcin Gerlach 

 

 

 

Liczba odsłon: 1013


nick:
*

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treści komentarzy. Odpowiedzialność za swoje komentarze ponosi Użytkownik. Redakcja ma prawo do usuwania i redagowania komentarzy, które zawierają wulgaryzmy i obrażają osoby trzecie.
Komentarz zostanie dodany po akceptacji moderatora.

:)
:]
:(
:D
Cool
Uśmiech
:|
;P
:<
:o
Love
;)
Co?
:/
:P
:[
Ziew
:*
Tak
Nie
#1  ~a.lechowski  |  wtorek, 06 lutego 2018 12:59
Najlepiej zrobili by to spadkobiercy dawnych właścicieli.
Mapa powiatu jasielskiego
Najnowsze artykuły
Jasło : Kapliczki i krzyże – Majówka z Michalinami
23 maja 2018
    21 maja br. odbyło się spotkanie Klubu Poetów i Twórcó w Ludowyc..
© Wirtualne Jasło - Wszelkie prawa zastrzeżone 2018