niedziela, 19 maja 2019, imieniny: Augustyn, Celestyn
Artykuły
Fermentacja malolaktyczna już nie straszna
14 maja 2019 | Dział: Kultura i przegląd prasy | Region: Miasto Jasło

Ostatni zjazd Studium Praktycznego Winiarstwa 2019 poświęcony był stabilizacji i pielęgnowaniu młodego wina. Jak zwykle rozkładaliśmy na „czynniki pierwsze” wszystko to, co w tym czasie winiarz powinien zrobić z winem w przetwórni i w piwnicy.

Dla początkującego winiarza hasło „fermentacja malolaktyczna” bywa czymś tajemniczym i trudnym do wykonania. Okazuje się jednak, że mając odpowiednią wiedzę i przygotowanie można sobie z tym łatwo poradzić.

A trochę tego jest do zrobienia, tym bardziej, że na niej nie kończy się pielęgnacja młodego wina.

Podczas zajęć omówiliśmy na czym polegają prawidłowo przeprowadzone:

  • spontaniczna fermentacja jabłkowo-mlekowa i czyste kultury bakterii mlekowych, czynniki wpływające na przebieg fermentacji jabłkowo-mlekowej,

  • przebieg fermentacji jabłkowo-mlekowej i kontrola tego procesu, produkty uboczne fermentacji jabłkowo-mlekowej,

  • pielęgnacja młodego wina po fermentacji – ściąganie wina znad osadu, stabilizacja chemiczna i klarowanie, stabilizacja mikrobiologiczna leżakowanie nad osadem drożdży, filtracja, rodzaje filtrów winiarskich, kupażowanie,

  • dojrzewanie wina - wino i jego potencjał dojrzewania, procesy zachodzące podczas, dojrzewania wina, pielęgnacja wina podczas dojrzewania,

  • zastosowanie beczek przy wyrobie wina,

  • butelkowanie wina - higiena i bezpieczeństwo przy wyrobie wina.

Tajniki związane z wspomnianymi pracami wyjaśniał enolog Piotr Stopczyński.

W ramach zajęć praktycznych prowadzonych przez Romana Myśliwca nasi słuchacze przeprowadzali bieżące zabiegi pielęgnacyjne w winnicy.

Ale na tym nie koniec. Sobotni wieczór i noc spędziliśmy wszyscy w wyjątkowym miejscu, w ośrodku wypoczynkowym w Foluszu, w Magurskim Parku Narodowym. Integracyjny wieczór rozpoczęliśmy od wycieczki, jedną z tamtejszych tras, na Diabli Kamień. Tak sympatycznie i zdrowo rozpoczęty wieczór pierwszego dnia7. zjazdu zakończyliśmy wspólnym biesiadowaniem. I wszyscy zgodnie orzekliśmy, że jeszcze tam wrócimy.

Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji GALICJA VITIS, partnerem projektu jest Miasto Jasło.

PAW

 

Liczba odsłon: 551


nick:
*

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treści komentarzy. Odpowiedzialność za swoje komentarze ponosi Użytkownik. Redakcja ma prawo do usuwania i redagowania komentarzy, które zawierają wulgaryzmy i obrażają osoby trzecie.
Komentarz zostanie dodany po akceptacji moderatora.

:)
:]
:(
:D
Cool
Uśmiech
:|
;P
:<
:o
Love
;)
Co?
:/
:P
:[
Ziew
:*
Tak
Nie
Brak komentarzy
Mapa powiatu jasielskiego
Najnowsze artykuły
Maria Kurowska na uroczystościach odpustowych w Dębowcu
18 maja 2019
19 maja 2019 roku w bazylice mniejszej Najświętszej Maryi Panny z La Salette w Dębowcu odbyły się ur..
© Wirtualne Jasło - Wszelkie prawa zastrzeżone 2019